kastet
PAN TADEUSZ: Jak wyglądało: Podawanie do stołu, zastawa stołowa, dania, parzenie kawy, konkretne przepisy kulinarne, w czym były podawane potrawy i napoje (wygląd). Nie koniecznie musi być wszystko. Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 2
Zaprosił Mnie do środka i przywitał .Przyszła Zosia i przedstawiła mnie panu Tadeuszowi. Zostałam zaproszona do pięknie zdobionego okrągłego stołu,nakrytego ślicznym obrusem oraz zastawą.Podano do stołu pyszny bigos i raki, był też bardzo dobry chłodnik robiony przez tutejszą gospodynię.
sylwia79
Zachowanie w trakcie uczty jest jednym z przykładów obyczajów i obrzędów staropolskich. Biesiady pełniły ważną funkcje w życiu szlachty, każda z osobna była wyjątkowym wydarzeniem. Uczta w Soplicowie była rytuałem, który uświecał codzienność i nadawał jej sens, a każdy z jej uczestników miał swoje miejsce i swoją rolę. Kolejność osób siedzących była już ustalona przy wchodzeniu do sali jadalnej. Najważniejsze miejsce zajmował najstarszy i najwyższy urzędem Podkomorzy. Obok niego zasiadał ks. Robak, a obok księdza właściciel majątku - Sędzia. Ucztę otwierał marszałek dworu - Wojsku. Przed posilkiem modlono się. Przy stole panowie słuzyli paniom, a mianowicie mieli obowiżek podawać jedzenie, nalewać wino do kielichów i zabawiać je rozmową. Podczas rozmowy przykładnie przestrzegano etykiety.
sylwia79
Najnowsze pytania w kategorii Język Polski
Ładuj więcej