Kategorie

    • fantomas
    • 13.04.2009
     

    a)2xkwadrat+3x-2=0
    b)3xkwadrat+x-5=0
    c)2xkwadrat-8=0
    d)2xkwadrat+32=0
    e)3xkwadrat-2/7x=0 2/7 to ułamek
    f)(3x-2)(4-x)=8x(x-1)-8
    g)4x(x-2)+9=(3-4x)kwadrat

    •  
      isabell
    • 14.04.2009 zmieniony
     
    ^2 - oznacza podniesienie do kwadratu

    a)
    2x^2+3x-2=0

    delta=b^2-4ac
    delta=3^2-4*2*(-2)
    delta=9+16=25

    √delta=√25
    √delta=5

    x1=-b-√delta/2a
    x1=-3-5/4
    x1=-8/4
    x1=-2

    x2=-b+√delta/2a
    x2=-3+5/4
    x2=2/4
    x2=1/2

    b)
    3x^2+x-5=0

    delta=1^2-4*3*(-5)
    delta=1+60
    delta=61

    √delta=√61

    x1=(-1-√61)/6

    x2=(-1+√61)/6

    c)
    2x^2-8=0
    2x^2=8
    x^2=4
    x=√4
    x=2
    •  
      Piraniabb
    • 14.04.2009
     
    przyklad c) x=2 oraz x=-2
    •  
      isabell
    • 14.04.2009
     
    d)
    2x^2+32=0
    2x^2=-32
    x^2=-16

    Równanie jest SPRZECZNE, ponieważ żadna liczba podniesiona do potęgi drugiej nie da liczby ujemnej.

    e)
    3x^2-2/7x=0
    x(3x-2/7)=0
    3x-2/7=0 v x1=0
    3x=2/7
    x2=2/21

    f)
    (3x-2)(4-x)=8x(x-1)-8
    12x-3x^2-8+2x=8x^2-8x-8
    -3x^2+14x-8=8^2x-8x-8
    -3x^2+14x=8^2x-8x
    -11x^2+22x=0
    x(-11x+22)=0
    -11x+22=0 v x1=0
    -11x=-22
    x2=2

    g)
    4x(x-2)+9=(3-4x)^2
    4x^2-8x+9=3^2-2*3*4x+(4x)^2
    4x^2-8x+9=9-34x+16x^2
    -12x^2+26x=0
    x(-12x+26)=0
    -12x+26=0 v x1=0
    -12x=-26
    12x=26
    x=26/12
    x=2 2/12
    x=2 1/6
    •  
      isabell
    • 14.04.2009
     
    Piraniabb - tak, oczywiście masz rację, dziękuję za poprawkę
    •  
      Piraniabb
    • 14.04.2009
     
    nmzc:) a moze lukniesz na moje zadania z matmy?
    • paulineczka17
    • 14.04.2009 zmieniony
     
    Tak macie rację:)
    •  
      Piraniabb
    • 14.04.2009
     
    Paulineczko nie bierz sie do czegos czego nie umiesz...
 

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.