aleX13

Fermentacja zastosowana w przemysle spożywczym

+0 pkt.
Odpowiedz

Odpowiedzi: 2

about 15 years ago

Liczne bakterie i niektóre grzyby mikroskopowe posiadają zdolność do przeprowadzania procesu utleniania; nazywanego fermentacją. W fermentacji substrat oddechowy zostaje rozbity i przekształcony, po czy jeden produkt ulega utlenianiu, a drugi redukcji. W przebiegu fermentacji wyzwala się tylko część energii, jaka uwalniałaby się w oddychaniu tlenowym. Energia jest odkładana w ATP, a ten ostatni tworzy się w drodze fosforyzacji substratowej.

bartek492

Beginner Odpowiedzi: 39 0 people got help
about 15 years ago

Dzięki fermentacji mamy kwaśne mleko, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, różnego rodzaju trunki, ocet. Zależy to od rodzaju fermentacji, a może być ona mlekowa, octowa i alkoholowa.

Natka1995

Talented Odpowiedzi: 45 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Biologia

Ładuj więcej