Kategorie

    • Zuz4
    • 16.12.2010 zmieniony
     

    Potrzebne na jutro ;)
    Pomocy ! *-klamra
    Trzeba zrobić to na układ równań metodą podstawiania xD

    a) *x+2y=-2
    *2x-y=1

    b) *x+4y=-2
    *3x-8y=10

    c) *x-2y=3
    *-2x+y=0

    d) *2x+y=9
    *5x-4y=3

    e) *3x-2y=5
    *2x-y=4

    f) *2x+9y=-9
    *-3x+3y=8

    g) *2x+3y=4
    *8x-5y=-1

    h) *x-y=0
    *x+y+z=4
    *x+2y+3z=9
    POMOCY !!

    • majfranek
    • 16.12.2010
     
    a)
    x+2y=-2 --->wyznaczamy x=-2-2y i podstawiamy do następnego
    2x-y=1-->2(-2-2y)-y=1==>-4-4y-y=1===>-5y=5/:(-5)===>y=-1 to x=-2-2(-1)=0
    odp:x=0 i y=-1

    b)
    x+4y=-2=>wyznaczamy x=-2-4y i podstawiamy do następnego:
    3x-8y=10===>3(-2-4y)-8y=10==>-6-12y-8y=10===>-20y=10+6==>-20y=16/:(-20)

    y=-16/20=-4/5 to x=-2-4*(-4/5)=-2+16/5=(-10+16)/5=6/5
    x=6/5 i y=-4/5
    • majfranek
    • 16.12.2010
     
    g)
    2x+3y=4==>wyznaczamy 2x=4-3y/:2==>x=(4-3y)/2
    8x-5y=-1====>8*[(4-3y)/2]-5y=-1==>4(4-3y)-5y=-1==>16-12y-5y=-1
    -17y=-17/:(-17)===>y=1 to x=(4-3*1)/2=1/2
    x=1/2 i y=1


    h)
    (1)x-y=0 wyznaczamy y=x i podstawiamy do (2)i(3)
    (2)x+y+z=4 ====>x+x+z=4=======>2x+z=4
    (3)x+2y+3z=9===>x+2x+3z=9=====>3x+3z=9/:3==>x+z=3

    2x+z=4==>wyznaczamy z=4-2x i podstawiamy
    x+z=3===>x+4-2x=3===>-x=3-4===>-x=-1/*(-1)===>x=1 to z=4-2*1=2 to y=1
    odp:x=1;y=1;z=2
    • majfranek
    • 16.12.2010
     
    c)
    (1)x-2y=3
    (2)-2x+y=0 wyznaczamy y=2x i podstawiamy do(1)

    x-2(2x)=3===>x-4x=3===>-3x=3/:(-3)===>x=-1 to y=2*(-1)=-2
    odp:x=-1 i y=-2

    d)
    (1)2x+y=9 wyznaczamy y=9-2x i podstawiamy do (2)
    (2)5x-4y=3==>5x-4(9-2x)=3==>5x-36+8x=3==>13x=39/:13==>x=3 to y=9-2*3=3
    odp:x=3;y=3
    • majfranek
    • 16.12.2010
     
    e)
    (1)3x-2y=5
    (2)2x-y=4==>wyznaczamy y=2x-4 i podstawiamy do (1)

    3x-2(2x-4)=5==>3x-4x+8=5===>-x=-3/*(-1)==>x=3 to y=2*(3)-4=6-4=2
    odp:x=3;y=2

    f)
    2x+9y=-9 wyznaczamy 9y=-9-2x/:9===>y=(-9-2x)/9
    -3x+3y=8--->-3x+3*[(-9-2x)/9]=8==>-3x+[(-9-2x)/3]=8//*3==>-9x-9-2x=24

    -11x=24+9
    -11x=33//:(-11)
    x=-3 to y=(-9-2(-3))/9=(-9+6)/9=-3/9=-1/3
    odp:x=-3;y=-1/3
 

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.