DrMagK2
Co to jest błonnik i jakie jest jego znaczenie w diecie człowieka.
Odpowiedzi: 2
Sądzę przyda się wielu użytkownikom. :)
DrMagK2
Co to jest błonnik. Błonnik, to najprościej mówiąc, niestrawialne części roślin, takie jak skórki, liście, łodygi, które nie dostarczają organizmowi żadnej, lub prawie żadnej energii ale są niezbêdne w procesie prawidłowego trawienia pokarmów i wydalania substancji szkodliwych z organizmu. Jakie ma znaczenie w diecie człowieka. Do niedawna uważany za niepotrzebny, błonnik jest najbardziej deficytowym z pro-zdrowotnych elementów naszej diety. Usuwany przez przemysł z powodu trudnej obróbki (nie chce się dobrze mielić), nieestetycznego wyglądu (kto lubi wyciągnąć długą skórkę z dżemu, bądż liść z sosu?) czy wreszcie z powodów kulturowych (ciemne pieczywo z pełnoziarnistej mąki to wciąż dla wielu synonim biedy). Dziś niedobór błonnika w Polsce wynosi blisko tysiąc ton dziennie!!!
DrMagK2
Najnowsze pytania w kategorii Biologia
Ładuj więcej