edek742

Zad.3. Wymień dwie grupy organizmów oraz wyjaśnij, w jaki sposób wykorzystuje się je do produkcji przedstawionych wyrobów: A.___________________________________________________________________ B.__________________________________________________________________ (A to jogurt naturalny a B to ser pleśniowy) Zad.4. Oceń prawdziwość twiedzeń dot. kiszenia ogórków wpisując P i F. następnie popraw zdania fałyszwe. I. To reakcja przesprowadzana przez grzyby w warunkach tlenowych. Jej produktem jest kwas mlekowy. ____ II.Dodawanie soli nasila przenikanie wody z ogórków do roztworu.___ III. Podczas fermentacji jest uwalniany tlenek węgla (IV).___ IV.W słoiku z wodą zachodzi oddychanie beztlenowe. ___ ----------------------------------- -------------------------------- -----

+0 pkt.
Odpowiedz

Odpowiedzi: 2

about 11 years ago

zad 4 ad.1 'f' bo w nie obecności tlenu ad.2 't' jest to związane z p osmotycznym komórki ad.3 'f' co2 jest finalnym produktem oddychania tlenowego ad.4 't' bo kiszenie ogórków jest przeprowadzane przez bajterie mlekowe ...moim zd. odp te są dobre... tak mi sie zdaje... w końcu mam biol rozszerzoną

renatarakus

Novice Odpowiedzi: 14 0 people got help
about 11 years ago

zad.4 ad.1 cd.- chodzi o to że proces kiszenia ogórków to proces fermentacji mlekowej

renatarakus

Novice Odpowiedzi: 14 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Biologia

Ładuj więcej