Kategorie

    •  
      SyLwUś..;P
    • 15.04.2010
     

    1. Oblicz, czy większy pęd ma mucha o masie 0,2g lecąca z prędkością 36km/h, czy żółw o masie 1kg "pędzący" z prędkością 1m/min.
    2. Jaka jest wartość prędkośći samochodu o masie 1200kg poruszającego się ruchem jednostajnym prostoliniowym jeżeli jego pęd wynosi 30 000 m*kg/s?
    Wynik podaj w km/h
    3. Oblicz masę człowieka biegnącego z prędkością 18 km/h, jeżeli jego pęd wynoosi 275m*kg/s?

    Błagam o działania.!! Plis.!! Jutro z tego mam kartkówke i muszę mieć obliczenia.!! Pomocy!! Dam 6 :):) Z góry dzięki ; ***

    • Fasolka567
    • 15.04.2010
     
    p=m*v
    1km=1000m
    1h=60min
    1kg=1000g
    36000/60=600m/min --------0,2g
    1m/min ----------1000g
    p1=0,2g*600m/min=120
    p2=1*1000=1000
    1000>120 żółw ma większy pęd
    • siudek26
    • 15.04.2010 zmieniony
     
    1)
    0,2g = 0,0002kg
    36km/h * 1000\over3600 = 100m/s

    P = m * V
    P = 0,0002 * 100 = 0,02kg*m/s

    1m/min = 1\over60m/s

    P = 1 * 1\over60
    P ~ 0,16kg*m/s

    0,16kg*m/s > 0,02kg*m/s
    • Fasolka567
    • 15.04.2010
     
    30 000 m*kg/s=1200kg*v /:1200
    v=25 m/s
    1km=1000m
    1h=3600s

    v=25*1000/3600=250/36=6,75
    •  
      Dorcia007
    • 15.04.2010
     
    zad1
    m1=0,2g=0,0002kg
    v1=36km/h=36000m/3600s=10m/s
    m2=1kg
    v2=1m/min=1m/60s=(1/60)m/s
    p1=m1*v1=0,0002kg*10m/s=0,002kg*m/s
    p2=m2*v2=1kg*(1/60)m/s=(1/60)kg*m/s=0,016666....kg*m/s

    0,01666....>0,002
    odp: większy pęd ma żółw

    zad2
    p=30000kg*m/s
    m=1200kg
    v=??

    p=m*v
    v=p:m=30000kg*m/s:1200kg=25m/s

    odp: 25m/s

    zad3
    v=18km/h=18000m/3600s=5m/s
    p=275kg*m/s
    m=??

    p=m*v
    m=p:v=275kg*m/s:5m/s=55kg

    odp: 55kg
 

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.