Kategorie

    • kasiekk05
    • 24.03.2014
     

    Rozwiązaniem nierówności

    x√2≥2x+6

    jest:

    A. 〈-3√2+6,+NIESKOŃCZONOŚĆ)
    B. 〈-3√2-6,+NIESKOŃCZONOŚĆ)
    C. (-nieskonczonosc, -3√2-6,>
    D. (-nieskonczonosc, -3√2+6,>

    • alfa
    • 24.03.2014
     
    xpierw2>=2x+6
    xpierw2-2x>=6
    x(pierw2-2)>=6/:(pierw2-2)
    x<=6/(pierw2-2)-----zmiana kierunku znaku na mniejsze równe bo(pierw2-2)jest ujemne
    x<=6/(pierw2-2) *(pierw2+2)/(pierw2+2)---pozbywamy sie niewymierności w mianowniku
    x<=6(pierw2+2)/(pierw2-2)(pierw2+2)
    x<=6(pierw2+2)/(2-4)
    x<=-3(pierw2+2)
    x<=-3pierw2 -6
    x należy(-nieskonczonosc, -3√2-6,>
    • albinos
    • 24.03.2014
     
    xV2>=2x+6

    xV2-2x>=6

    x(V2-2)>=6 //:(V2-2)

    x>=6/(V2-2)=6(V2-2)/(2-4)=6(V2-2)/-2=-3(V2-2)=-3V2-6

    Odp.B (<-3V2-6; +nieskończoność
    • alfa
    • 24.03.2014
     
    albinos przykro mi ale nie zmieniłeś kierunku znaku dzieląc przez liczbę ujemną stąd zły wynik
 

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.