Kategorie

    •  
      aqua
    • 30.11.2011
     

    3)
    Rozwiąż równania.

    x^3+x^2-12x=0
    7x^3+2x=x^2
    x^3+3x^2-9x-27=0
    2x^3+8x=5x^2+20

    •  
      justynalawrenczuk
    • 30.11.2011
     
    x^3 + x^2 - 12x = 0
    x(x^2 + x - 12) = 0
    x(x^2 + 4x - 3x - 12) = 0
    x(x(x + 4) - 3(x + 4)) = 0
    x(x - 3)(x + 4) = 0
    x = 0 lub x = 3 lub x = -4
    •  
      justynalawrenczuk
    • 30.11.2011
     
    7x^3 + 2x = x^2
    7x^3 - x^2 + 2x = 0
    x(7x^2 - x + 2) = 0
    x = 0 lub 7x^2 - x + 2 = 0
    \Delta = (-1)^2 - 4 \cdot 7 \cdot 2 = 1 - 56 = -55 < 0
    Zatem x = 0.
    •  
      justynalawrenczuk
    • 30.11.2011
     
    x^3 + 3x^2 - 9x - 27 = 0
    x^2(x + 3) - 9(x + 3) = 0
    (x + 3)(x^2 - 9) = 0
    (x + 3)(x - 3)(x + 3) = 0
    (x + 3)^2(x - 3) = 0
    x = -3 lub x = 3
    •  
      justynalawrenczuk
    • 30.11.2011
     
    2x^3 + 8x = 5x^2 + 20
    2x^3 - 5x^2 + 8x - 20 = 0
    2x^2(x - {5 \over 2}) + 8(x - {20 \over 8}) = 0
    2x^2(x - {5 \over 2}) + 8(x - {5 \over 2}) = 0
    (2x^2 + 8)(x - {5 \over 2}) = 0
    2(x^2 + 4)(x - {5 \over 2}) = 0
    x = {5 \over 2}
 

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.