Kategorie

    • bigos0
    • 30.03.2011
     

    Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = (x + 1)^3 -3. Sprowadź wzór tej funkcji do najprostszej postaci oraz oblicz f(-2).

    • Andrzej9999
    • 30.03.2011 zmieniony
     
    x^2 + 3x^2+3x-2


    f(-2)=-4
    • bigos0
    • 1.04.2011
     
    Obliczenia chłopie,
    aaa teraz to i tak już nie ważne
    •  
      jareczka
    • 17.04.2014
     
    Sześcian sumy - (a+b)^3 = a^3 + 3a^2b + 3ab^2 + b^3

    f(x)=x^3+3x^2+3x+1-3=x^3+3x^2+3x-2

    f(-2)=(-2)^3+3(-2)^2+3(-2)-2=-8+3*4-6-2=-8+12-8=-4
 

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.