moni1666
Na wielu produktach spożywczych znajduje się ważna dla osób chorych na fenyloketonurię informacja o tym, że produkty te zawierają fenyloalaninę. Podaj i wyjaśnij znaczenie tej informacji dla chorych na fenyloketonurię.
Odpowiedzi: 2
Witam ja tez poszukuje odpowiedzi na te pytanie ;-)
POINT
Genetycznie uwarunkowana, wrodzona choroba metaboliczna o nazwie fenyloketonuria, powoduje, że osoby na nią chorujące nie mogą we właściwy sposób metabolizować fenyloalaniny, co jest powodem wzrostu jej stężenia we krwi. Nadmiar fenyloalaniny ma toksyczne działanie na niektóre struktury mózgu i może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń. Z tego względu każdy noworodek jest badany na obecność tego zaburzenia metabolicznego i w wypadku jego stwierdzenia stosuje się dietę restrykcyjną mającą na celu zmniejszenie ilości fenyloalaniny we krwi. Krotko mowiac organizm chory na fenyloketonurię nie potrafi prawidlowo wydalac fenyloalaniny, zatem ja odklada co powoduje jej zbyt wysokie stezenie we krwi.
jareczka
Najnowsze pytania w kategorii Biologia
Ładuj więcej