skomor1996

a) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową. Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka??? b)Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru??? O ile dag więcej??? c) Ile kg ważą wszystkie potrzebne produkty??? Weź: 2/3 przesianej mąki 1/4 funta cukru 2/5 funta wiejskiego masła cały funt masy orzechowej 4/9 funta najlepszych konfitur 3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

+0 pkt.
Odpowiedz

1 answer

about 14 years ago

obliczasz: 400g=40dag 2/3*40dag=2*40:3=80:3=26,7( w zaokr. do 0,1)->mąka 1/4*4o dag=40/4=10dag-------->cukier 2/5*40 dag=2*40:5=80:5=16dag------->masło 40dag---------->masa orzechowa 4/9*40dag=4*40/9=160:9=17,8( w zaok do 0,1)---->konfitury 1/20*40dag=1*40:20=40/20=2 dag---->żółtka 2/3+1/4+2/5+1+4/9+1/20= 2/3+0,25+0,4+1+4/9+0,05= 2/3+4/9++1,7=6/9+4/9+1,7=10/9+1,7= 10/9+17/10=100/90+153/90=253/90= 2,8 funta Mąki trzeba więcej o 16,7 dag ,bo(26,7-10=16,7dag) Do produkcji placka trzeba: 26,7+10+40+17,8+2=96,5 dag= 0,965 kg

rozalia80

Expert Odpowiedzi: 3284 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Matematyka

Ładuj więcej