aguska61

zad.1 Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi reakcja fermentacji cukru gronowego, czyli glukozy znajdującej się w owocach. Dodane drożdże dzięki enzymom przyspieszają reakcję powstawania wina gronowego. W procesie otrzymywane są dwa produkty: jeden to alkohol o 6 atomach wodoru w cząsteczce, drugi to tlenek węgla(IV) powodujący mętnienie wody wapiennej. a) Napisz równianie reakcji fermentacji glukozy. b) Oblicz, ile decymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 można otrzymać z 1,8 kg cukru gronowego. zad.2 Jodyna to 3-procentowy roztwór jodu w alkoholu etylowym. Odmierzono 250 cm3 alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 i odważono 6,2 g jodu. Wykonaj obliczenia i sprawdź, czy uzyskano 3-procentowy roztwór jodyny

+0 pkt.
Odpowiedz

1 answer

about 15 years ago

a)C6H12O6-->2 C2H5OH +2 CO2

Ewcia6000

Senior Odpowiedzi: 454 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Chemia

Ładuj więcej