aguska61
zad.1 Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi reakcja fermentacji cukru gronowego, czyli glukozy znajdującej się w owocach. Dodane drożdże dzięki enzymom przyspieszają reakcję powstawania wina gronowego. W procesie otrzymywane są dwa produkty: jeden to alkohol o 6 atomach wodoru w cząsteczce, drugi to tlenek węgla(IV) powodujący mętnienie wody wapiennej. a) Napisz równianie reakcji fermentacji glukozy. b) Oblicz, ile decymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 można otrzymać z 1,8 kg cukru gronowego. zad.2 Jodyna to 3-procentowy roztwór jodu w alkoholu etylowym. Odmierzono 250 cm3 alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 i odważono 6,2 g jodu. Wykonaj obliczenia i sprawdź, czy uzyskano 3-procentowy roztwór jodyny
+0 pkt.
Odpowiedz
1 answer
0
about 15 years ago
a)C6H12O6-->2 C2H5OH +2 CO2
Ewcia6000
Senior
Odpowiedzi: 454
0 people got help
Najnowsze pytania w kategorii Chemia
Ładuj więcej