aguska61

zad.1 Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi reakcja fermentacji cukru gronowego, czyli glukozy znajdującej się w owocach. Dodane drożdże dzięki enzymom przyspieszają reakcję powstawania wina gronowego. W procesie otrzymywane są dwa produkty: jeden to alkohol o 6 atomach wodoru w cząsteczce, drugi to tlenek węgla(IV) powodujący mętnienie wody wapiennej. a) Napisz równianie reakcji fermentacji glukozy. b) Oblicz, ile decymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 można otrzymać z 1,8 kg cukru gronowego. zad.2 Jodyna to 3-procentowy roztwór jodu w alkoholu etylowym. Odmierzono 250 cm3 alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 i odważono 6,2 g jodu. Wykonaj obliczenia i sprawdź, czy uzyskano 3-procentowy roztwór jodyny

+0 pkt.
Odpowiedz

Odpowiedzi: 5

about 15 years ago

zad2 tak zad1 tak

KIKAN

Novice Odpowiedzi: 18 0 people got help
about 15 years ago

tak tak

Delice

Expert Odpowiedzi: 927 0 people got help
about 15 years ago

1. NAPEWNO TTTTAAAAKKKK 2. NAPEWNO TTTTAAAAKKKK pozdro

nana2305

Novice Odpowiedzi: 15 0 people got help
about 15 years ago

Zad 1 . tak ; ] Zad 2 . tak ; ]

Moni.Ś

Novice Odpowiedzi: 11 0 people got help
about 15 years ago

Zad 1 . tak Zad 2 . tak

olunia123

Newbie Odpowiedzi: 8 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Chemia

Ładuj więcej