aguska61
zad.1 Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi reakcja fermentacji cukru gronowego, czyli glukozy znajdującej się w owocach. Dodane drożdże dzięki enzymom przyspieszają reakcję powstawania wina gronowego. W procesie otrzymywane są dwa produkty: jeden to alkohol o 6 atomach wodoru w cząsteczce, drugi to tlenek węgla(IV) powodujący mętnienie wody wapiennej. a) Napisz równianie reakcji fermentacji glukozy. b) Oblicz, ile decymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 można otrzymać z 1,8 kg cukru gronowego. zad.2 Jodyna to 3-procentowy roztwór jodu w alkoholu etylowym. Odmierzono 250 cm3 alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 i odważono 6,2 g jodu. Wykonaj obliczenia i sprawdź, czy uzyskano 3-procentowy roztwór jodyny
+0 pkt.
Odpowiedz
Odpowiedzi: 5
0
about 15 years ago
zad2 tak zad1 tak
KIKAN
Novice
Odpowiedzi: 18
0 people got help
0
about 15 years ago
tak tak
Delice
Expert
Odpowiedzi: 927
0 people got help
0
about 15 years ago
1. NAPEWNO TTTTAAAAKKKK 2. NAPEWNO TTTTAAAAKKKK pozdro
nana2305
Novice
Odpowiedzi: 15
0 people got help
0
about 15 years ago
Zad 1 . tak ; ] Zad 2 . tak ; ]
Moni.Ś
Novice
Odpowiedzi: 11
0 people got help
0
about 15 years ago
Zad 1 . tak Zad 2 . tak
olunia123
Newbie
Odpowiedzi: 8
0 people got help
Najnowsze pytania w kategorii Chemia
Ładuj więcej