edek742

zad.2. Zarówno organizmy oddychające tlenowo, jak i te oddychające beztlenowo są wykorzystywane w biotechnologii, m.in. w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska. Przyporządkuj twierdzenia oznaczone punktami A-F do odpowiednich sposobow oddychania. Niektóre twierdzenia należy przypożądkować do obu procesów. A) Przebiega w obecności tlenu u bakterii i grzybów B)Zapewnia organizmom źródło energii niezbędnej do precesów życiowych. C)Wykorzystywane do kiszenia ogórków. D)Substratami w tym procesie są glukoza i tlen. E)Proces jest katalizowany przez odpowiednie enzymy. F)Zachodzi w komórkach bakterii mlekowych. Oddychanie tlenowe:___________________________ Oddychanie beztlenowe:____________________________ Zad.3. Wymień dwie grupy organizmów oraz wyjaśnij, w jaki sposób wykorzystuje się je do produkcji przedstawionych wyrobów: A.___________________________________________________________________ B.__________________________________________________________________ (A to jogurt naturalny a B to ser pleśniowy) Zad.4. Oceń prawdziwość twiedzeń dot. kiszenia ogórków wpisując P i F. następnie popraw zdania fałyszwe. I. To reakcja przesprowadzana przez grzyby w warunkach tlenowych. Jej produktem jest kwas mlekowy. ____ II.Dodawanie soli nasila przenikanie wody z ogórków do roztworu.___ III. Podczas fermentacji jest uwalniany tlenek węgla (IV).___ IV.W słoiku z wodą zachodzi oddychanie beztlenowe. ___ ----------------------------------- -------------------------------- -----

+0 pkt.
Odpowiedz

1 answer

about 11 years ago

Zad.2. Oddychanie tlenowe: A,B,D,E Oddychanie beztlenowe: B,C,E,F Zad.3. A:Bakterie oddychające Beztlenowo: Fermentacja mlekowa B:Bakterie oddychające Beztlenowo: Fermentacja propionowa Zad.4. I: F (w warunkach beztlenowych) II: P III: P IV: F (oddychanie tlenowe)

MhrocznyHefalump

Newbie Odpowiedzi: 1 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Biologia

Ładuj więcej