Mini ankieta
Podaj rok urodzenia:




Kategorie

  1.  
    ZApisz wzor funkcji ,której wykres otrzymamy w wyniku przesuniecia wykresu funkcji :
    a) JEDNA DRUGAx^2 o 4 jednostki w prawo
    b)5x^2 o 3 jednostki w gore
    c)-2x^2 o 0,5 jednostki w prawo i o 2,5 jednostki w gore
    d) 0,4x^2 o 1,5 w lewo i 0,2 w dol

    zadanie 2
    WYKRESEM FUKCJI F(x)=X^2+BC+C JEST PARABOLA O WIEWRCHOLKU W PUNKCIE W.WYZNACZ WPOLCZYNNIKI B I C ORAZ PODAJ ZBIOR WARTOSCI FUNKCJI:
    A) W(0.0)
    B)w(-1.0)
    C)W(0,-1)
    D)1(1,4)
    E)(2,3)
    F)w(-1,4)
    g)w(4,1)
    H)(-1.1)

    BEDE BARDZO WDZIECZNA JEZELI KTOS MI TO ROZWIAZE I EW. NAPISZE JAK TO ZROBIL CHOCIAZ PO 2 PRZYKLADY;d:d
    DZIEKUJE: )
  2.  
    Za ten tekst: "I EW. NAPISZE JAK TO ZROBIL CHOCIAZ PO 2 PRZYKLADY" ci to zrobię. bo nie wystarczą ci gotowe rozwiązania.

    zad 1
    Jeżeli wykres y = f(x) przesuniemy o a jednostek w prawo, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = f(x - a).

    Jeżeli wykres y = f(x) przesuniemy o a jednostek w lewo, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = f(x + a).

    Jeżeli wykres y = f(x) przesuniemy o a jednostek w górę, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = f(x) + a.

    Jeżeli wykres y = f(x) przesuniemy o a jednostek w dół, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = f(x) - a.

    a) Jeżeli wykres y = {1 \over 2}x^2 przesuniemy o 4 jednostki w prawo, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = {1 \over 2}(x - 4)^2.

    b) Jeżeli wykres y = 5x^2 przesuniemy o 3 jednostek w górę, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = 5x^2 + 3.

    c) Jeżeli wykres y = -2x^2 przesuniemy o 0,5 jednostki w prawo i o 2,5 jednostki w gore, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = -2(x - 0,5)^2 + 2,5.

    d) Jeżeli wykres y = 0,4x^2 przesuniemy o 1,5 jednostki w lewo i o 0,2 jednostki w dół, to wzór otrzymanej funkcji ma postać: y = 0,4(x + 1,5)^2 - 0,2.
  3.  
    zad 2:
    Jeżeli funkcja y = ax^2 + bx + c ma wierzchołek w punkcie W = (p, q), to jej wzór ma postać: y = a(x - p)^2 + q.

    Wykresem funkcji F(x) = x^2 + Bx + C jest parabola o wierzchołku w punkcie W = (0,0). Zatem F(x) = (x - 0)^2 + 0 = x^2. Zatem b = 0 i c = 0.

    Wykresem funkcji F(x) = x^2 + Bx + C jest parabola o wierzchołku w punkcie W = (-1,0). Zatem F(x) = (x + 1)^2 + 0 = x^2 + 2x + 1. Zatem b = 2 i c = 1.

    Wykresem funkcji F(x) = x^2 + Bx + C jest parabola o wierzchołku w punkcie W = (0,-1). Zatem F(x) = (x - 0)^2 - 1 = x^2 - 1. Zatem b = 0 i c = -1.

    Wykresem funkcji F(x) = x^2 + Bx + C jest parabola o wierzchołku w punkcie W = (1,4). Zatem F(x) = (x - 1)^2 + 4 = x^2 - 2x + 5. Zatem b = -2 i c = 5.

    Inne podobnie


Rozwiąż to zadanie