Opcas
Opisz jak przebiega doświadczenie Do wykonania doświadczenia potrzebne będą: duży, świeży korzeń marchwi, nóż, sól kuchenna, słoik. 1. Wydrąż nożem otwór w marchwi o głębokości około 4 cm. 2. Wsyp do niego łyżeczkę soli. 3. Ustaw marchew w pozycji pionowej i pozostaw na 3 godz. 4. Sprawdź, jakie zmiany zaszły w korzeniu marchwi. 5. Wypłucz wnętrze marchwi wodą. 6. Włóż marchew do słoika z wodą. 7. Sprawdź, jakie zmiany zaszły w marchwi po kolejnych 3 godzinach. 8. Dorysuj poniżej strzałkę przedstawiającą kierunek przepływu wody.
Odpowiedzi: 6
ja podpisalam karke, i napisalam tak: 1.co zostalo uzyte do doswiadczenia? -marchewka -noz -sloik -sol kuchenna -woda 2.Co sie stalo, jakie zaszly zmiani,co udowodniono? Marchewka powraca do stanu , w jakim sie znajdowala wczesniej,odzyskuje jedrnosc (dalej nie mam :(( )
martynkaas
Pierwsza część zadania. Marchweka zmiękła , straciła wodę i jędrność. druga część: Marchewka powraca do stanu w jakim znjadowała się wcześniej, odzyskuje jedrnosc
Kasiasta120
jak to innaczej zrobic/?/;)
agatka0987
Po trzech godzinach sól kuchenna wydobywa z marchwi wodę i staje się giętka. po kolejnych trzech godzinach marchewka włożona do do wody napęczniała.
opalona4
ja także mam problem z tym o marchewce i chcialabym odpowiedz uzyskać ale jak z kartki czyli hipoteza proba badawcza itp. mogłby ktoś mi pomóc. z gory dziekuję;)
natalka1111111
Wydaje mi się, że po włożeniu do słoika proces osmozy (w środku marchewki jest wysokie stężenie soli, więc dyfuzja będzie zachodzić do momentu uzyskania środowisk izotonicznych) będzie postępował i czy ze słoikiem czy bez - to nie ma znaczenia. Aha i jeszcze chciałam dodać, że marchewka będzie wydzielać dużo wody do soli, aby wyrównać stężenia tej soli. Jest to po prostu czysta chemia. W dziurze jest za dużo tej soli i aby zmniejszyć jej stężenie trzeba dodać więcej rozpuszczalnika, czyli wydzielana jest woda.
koksu43
Najnowsze pytania w kategorii Biologia
Ładuj więcej