rad560

opisz na czym polega twardość wody i jakie są jej sposoby usuwania?

+0 pkt.
Odpowiedz

1 answer

about 15 years ago

Tradycyjnie twardością wody nazywano jej zdolność do zużywania pewnych ilości mydła bez wytwarzania piany. Zjawisko to powodują głównie rozpuszczone w wodzie jony wapnia i magnezu, ale również jony żelaza, manganu, baru, strontu, cynku i glinu, jak i występujące w nadmiernych ilościach kationy wodorowe i aniony chlorkowe. Definiowana w ten sposób twardość wody jest jednak pojęciem mało precyzyjnym. Ponieważ w wodach naturalnych przeważają występujące w dużych ilościach jony wapnia i magnezu, obecnie przyjmuje się za twardość wody sumaryczną zawartość tych jonów. Z uwagi na występujące w wodzie aniony rozróżnia się następujące rodzaje twardości: - twardość ogólną, definiowaną jako sumaryczną zawartość jonów dwuwartościowych w wodzie, przede wszystkim jonów wapnia i magnezu - twardość węglanową, zwaną przemijającą, spowodowaną zawartością w wodzie wodorowęglanów, węglanów i sporadycznie wodorotlenków wapnia i magnezu. Twardość przemijająca zanika podczas gotowania wody, wytrącają się wtedy bowiem węglany wapnia, magnezu, najczęściej z domieszką węglanu żelaza, tworząc kamień kotłowy. Reakcje tworzenia kamienia kotłowego przedstawiono poniżej: Ca(HCO3)2 -> 2CaCO3 + CO2+ H2O Mg(HCO3)2 -> 2MgCO3 + CO2+ H2O - twardość niewęglanową, zwaną trwałą lub nieprzemijającą, wywołaną zawartością siarczanów, chlorków oraz w mniejszym stopniu azotanów, fosforanów i krzemianów wapnia i magnezu w wodzie. Sole te nie wytrącają się podczas gotowania wody. źródło: http://zawig.amu.edu.pl/studenci_cwiczenia/CWICZENIE_02_ZAWIG.pdf uwaga plik chroniony hasłem

nairda

Senior Odpowiedzi: 457 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Chemia

Ładuj więcej