Mini ankieta
Podaj rok urodzenia:




Kategorie

  1.  
    Jeden z gatunków bambusa rośnie z prędkością 4cm/h . Oblicz , po ilu dniach z dwudziestocentymetrowej sadzonki tego bambusa wyrośnie dziesięciometrowa roślina .Obliczenie :
  2.  
    10m=1000cm
    1000cm-20cm=980cm
    980cm/4=245 h
    245 h=10 dni 5 h
  3.  
    bambus w ciągu dnia rośnie 96cm
    musi urosnąć 9,8m (10m-0,2mm=9,8m)
    9,8m=980cm
    980:96= 10,2
    odp bambus musi rosnąć 10 dni i 5h


Rozwiąż to zadanie