Mini ankieta
Podaj rok urodzenia:




Kategorie

  1.  
    1. Gołąb pocztowy leci z predkoscią 90km/h . Ile czasu może mu zająć dostarczenie presyłki na trasie Warszawa- Gdańsk, która w linii prostej ma dł. ok. 270 km ?
    b ) Najszybszym owadem na swiecie jest ważka- potrafi pokonać odległosc 3 km w ciagu 2 min . Z jaką srednia predkoscia pokonuje tę odległosc.
    c. Mucha potrafi latac z predkoscia 12km/h . Jaką odległosc przeleci w ciagu minuty.
  2.  
    ad.1.
    Dane:
    v = 90 km/h (prędkość lotu gołębia)
    s = 270 km (droga, którą gołąb ma przebyć)
    Szukane:
    t

    Rozw.:
    v = s/t /*t
    v * t = s /:v
    t = s/v
    t = 270km : 90km/h = 270km x 1h/90km = 3h

    Odp. Dostarczenie przesyłki na trasie Warszawa-Gdańsk zajmie gołębiowi 3 godziny.
  3.  
    Zad.2.
    Dane:
    s = 3 km (odległość jaką ważka pokonuje w ciągu 2 minut)
    t = 2 min (czas w ciągu którego ważka pokonuje odległość 3 km)
    Szukane:
    vśr

    Rozw.:
    vśr = s/t
    Zamieniamy:
    s = 3 km = 3 * 1000m = 3000m
    t = 2 min = 2 * 60s = 120s

    vśr = 3000m/120s = 25m/s

    Odp. Ważka odległość 3 km pokonuje ze średnią prędkością równą 25m/s.
  4.  
    Zad.3.
    Dane:
    v = 12 km/h (prędkość z jaką mucha potrafi latać)
    t = 1 min (bo pytamy o odległość, jaką przeleci w ciągu minuty)
    Szukane:
    s

    Rozw.:
    v = s/t /*t
    v * t = s

    Zamieniamy:
    v = 12km/h = 12 * 1000m/3600s (bo 1km = 1000m, 1h = 3600s)
    t = 1 min = 60s

    s = (12* 1000m/3600s) * 60s = 12000m/60 = 200m (60 s skracamy z 3600 s i po skróceniu otrzymamy 1 i 60 stąd w mianowniku 60)

    Odp. W ciągu jednej minuty mucha przeleci odległość równą 200 m.


Rozwiąż to zadanie