Mini ankieta
Podaj rok urodzenia:




Kategorie

  1.  
    1 ) oszacuj z dokładnością do jedności

    33% z 18cm

    33% z 90kg

    66% z 24

    24% z 36

    7% z 70 dag

    15% z 6m

    23% z 98km

    5% z 21godz

    3% z 300mm

    Proszę o zrobienie i rozpisanie ; ]

    nie chce samych wyników bo to mi nic nie da ; ]]
  2.  
    33%=33/100=0,33
    litera"z" oznacza, że dany procent trzeba pomnożyć przez daną liczbę
    33% z 18cm =0,33*18=5,94cm
    mamy tu:5 całych 94 setnych. Ponieważ mamy zaokrąglić do jedności, więc pod uwagę bierzemy tę liczbę, która jest po przecinku. Na miejscu dziesiętnych jest liczba 9, czyli jest większa od 5, zatem możemy zaokrąglić do jednej całości
    Liczba 5,94 wynosi 6 ( po zaokr. wg założeń zadania)
    jeszcze raz przepisuję dla lepszego zrozumienia
    33% z 18 cm=0,33*18=5,94=6cm

    33% z 90kg=0,33*90=29,7kg=30 kg

    66% z 24=0,66*24=15,84=16

    24% z 36 =0,24*36=8,64=9

    7% z 70 dag=0,07*70dag=4,9=5

    15% z 6m=0,15*6=0,9=1m

    23% z 98km=0,23*98=22,54=23 km (liczbę 5 też zaokrąglamy w górę)

    5% z 21godz=0,05*21godz.=1,05godz.= 1,1godz(zaokr.do 0,1)=1 godz.

    3% z 300mm=0,03*300mm=9mm
  3.  
    100%-18cm
    33%-x
    100x-594
    594:100-X
    5,94cm-x

    33%-x
    100%-99kg
    3267-100x
    x-3267:100
    x-32,67kg

    100%-24
    66%-x
    100x-1584
    x-15,84

    100%-36
    24%-x
    100x-2376
    x-23,76

    100%-70dag
    7%-x
    100x-490
    x-4,9 dag

    100%-6m
    15%-x
    100x-90
    x-0.9m

    100%-98km
    23%-x
    100x-2254
    x-22,54km

    100%-21 godz
    5%-x
    100x-105
    x-1,o5 godz

    100%-300mm
    3%-x
    100x-900
    x-9mm


Rozwiąż to zadanie