Mini ankieta
Podaj rok urodzenia:




Kategorie

  1.  
    W tłusty czwartek piekarz Edek upiekł 2000 pączków. 30% sprzedała cukiernia Bajaderka, a resztę cukiernia Szarlotka. O ile procent więcej pączków sprzedano w Szarlotce?
  2.  
    2000 - liczba pączków upieczona przez
    Edka
    30% - sprzedaż cukierni Bajaderka
    100% - 30% = 70% - sprzedaż cukierni Szarlotka

    2000 * 0,3 = 600 - liczba pączków sprzedana przez cukiernię Bajaderka
    2000 * 0,7 = 1400 - liczba pączków sprzedana przez cukiernię Szarlotka

    600 - 100%
    1400 - x

    x= (1400 * 100%) / 600 = 233 1/3%

    Odp: W Szarlotce sprzedano 233 1/3% pączków więcej względem piekarni Bajaderka.
  3.  
    dzięki :-)
  4.  
    Znajdź liczbę której:
    a) 10% jest równe 24
    c) 20% jest równe 11
    e) 200% jest równe 300
    f) 150% jest równe 30

    g) 13% wynosi 52
    h) 220% wynosi 44
    i) 71% wynosi 7,1
    j) 17% wynosi 51


    Oblicz:

    a) 40% ze 150 zł
    c) 8,1% ze 13kg
    d) 4 promile z 32 l
    f) 0,06 promile z 8000 t
  5.  
    1.
    a)10%x=24
    0,1x=24/0,1
    x=240
    b)20%x=11
    0,2x=11/0,2
    x=55
    c)x=150
    d)x=20
    e)x=400
    f)x=20
    g)x=10
    h)x=300
    2.
    a)40%*150=0,4*150=60zł
    b)8,1%*13=0,081*13=1,053kg
    c)4*32=0.004*32=0,128l
    d)0,006*8000=0.000006*8000=0,048t
    Nie jestem pewna czy to 2 jest dobrze
  6.  
    2000 - liczba pączków upieczona przez
    Edka
    30% - sprzedaż cukierni Bajaderka
    100% - 30% = 70% - sprzedaż cukierni Szarlotka

    2000 * 0,3 = 600 - liczba pączków sprzedana przez cukiernię Bajaderka
    2000 * 0,7 = 1400 - liczba pączków sprzedana przez cukiernię Szarlotka

    600 - 100%
    1400 - x

    x= (1400 * 100%) / 600 = 233 1/3
  7.  
    dzięki
  8.  
    Uzupełnij :)

    a) O 50% więcej niż 25 g to ...... g.
    b) O 29% mniej niż 15 kg to ...... kg.
    c) O 25% mniej niż 20 zł to ...... zł.
    d) O 200% więcej niż 3 kg to ...... kg.
    e) O 30% więcej niż 200 kg to ...... kg.
    f) O 5% więcej niż 320zł to ...... zł.
    g) O 40% mniej niż 80zł to ...... zł.
    h) O 150% więcej niż 60m to ...... m.


Rozwiąż to zadanie